Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), ağustos ayına ilişkin sıcak çiğ süt üretim maliyetini açıkladı.
Derneğin hesaplamasına göre, temmuz ayında 26,87 TL olan 1 litre sıcak çiğ sütün üretim maliyeti ağustos ayında yüzde 6,1 artarak 28,50 TL oldu.
Hesaplama, 100 baş sağmal hayvanın bulunduğu ve hayvan başına günlük ortalama 30 litre süt veriminin esas alındığı işletme modeli üzerinden yapıldı. Güncel yem fiyatları ile işletmenin gider ve gelir kalemleri dikkate alındı.
Kesif yem fiyatları yüzde 11 arttı
Bloomberg HT’den İrfan Donat’ın aktardığına göre TÜSEDAD, litre başına maliyetin bir ayda 1,63 TL yükselmesinde kesif yem fiyatlarındaki yaklaşık yüzde 11’lik artışın belirleyici olduğunu bildirdi.
Dernek, ABD-İran savaşı nedeniyle Hürmüz Boğazı’ndaki geçişlerde yaşanan sıkıntılar ile Karadeniz’deki nakliye sorunlarının yem hammaddesi tedarikini olumsuz etkilediğini belirtti.
Yem hammaddelerinin fiyatlarında yükseliş yaşandığı kaydedilen açıklamada, mazot fiyatının da temmuz ayına göre arttığı hatırlatıldı.
Açıklamaya göre, reforme inek ve düve kesim fiyatlarında yüzde 4,5 artış yaşandı ancak bu yükseliş, kesif yem fiyatlarındaki artışın üretim maliyetine etkisini dengeleyemedi.
Referans fiyatın gözden geçirilmesi istendi
Ulusal Süt Konseyi’nin ağustos ayı için hesapladığı 1 litre sıcak çiğ süt maliyeti 21,48 TL seviyesinde bulunuyor. Konseyin açıkladığı çiğ süt referans fiyatı ise 24,30 TL olarak uygulanıyor.
TÜSEDAD, ekim ayına kadar sabitlenen çiğ süt referans fiyatının yeniden değerlendirilmesini önerdi.
Dernek, Ulusal Süt Konseyi’nin maliyet hesaplama yönteminin de daha ayrıntılı açıklanmasını istedi.





