Sivas tezgahları yeşillendi: Hem lezzetli hem şifalı madımak sezonu açıldı! İşte yaşlanmayı yavaşlatan o sır...

Sivas'ın bereketli topraklarından sofralara uzanan eşsiz bir lezzet olan madımak, baharın gelişiyle birlikte tezgahlardaki yerini aldı. Nisan ayından Haziran ortasına kadar Sivaslıların sofralarından eksik etmediği bu yabani ot, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda şaşırtıcı sağlık faydalarıyla da dikkat çekiyor.

Özellikle antioksidan etkisiyle yaşlanmayı yavaşlattığı ve cilt sağlığını koruduğu belirtiliyor. Sivas'ın köklü esnaflarından Ethem Yıldız, Bizim Sivas'a madımak kültürünü ve bilinmeyenlerini anlattı.

"EN LEZZETLİSİ ŞİMDİ, KARTLAŞMADAN TÜKETİN"

Madımağın Nisan ayının ilk haftalarında topraktan çıkmaya başladığını belirten Ethem Yıldız, en taze ve lezzetli dönemin de bu ilk hasat zamanı olduğunu vurguladı. "Havalar ısınıp, yağışlar azaldığında madımak çiçek açmaya başlar, yani halk tabirinde 'kartlaşır'. Çiçek açmasından dolayı madımak sertleşir" diyen Yıldız, lezzetli bir madımak yemeği için taze ve körpe olanların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

"EKME MADIMAKLA KARIŞTIRMAYIN, GERÇEĞİ SİVAS'TA"

Bu lezzetin sadece Sivas'a özgü, topraktan kendiliğinden çıkan bir nimet olduğunun altını çizen Yıldız, başka şehirlerde ekilerek yetiştirilen "ekme madımak" ile karıştırılmaması gerektiğini belirtti. "Marketlerde vesaire vatandaşlara bu madımaklar satılıyor. Fakat besin ve lezzet açısından Sivas'ta topraktan kendi halinde çıkan madımağımız gibi mi? Tabii ki de değil" diyerek Sivas madımağının farkını ortaya koydu.

PEKİ NASIL PİŞİRİLİR? İŞTE SİVAS USULÜ MADIMAK

Madımağın antioksidan etkisiyle yaşlanmayı yavaşlattığı ve cilt sağlığını koruduğu bilgisini de paylaşan Yıldız, Sivas usulü pişirme yöntemini ise şöyle anlattı: "Sivas madımağı tıpkı ıspanak gibi kıyılır, kemikli et veya pastırma katılır. Sivas'ta insanlarımız madımak yemeğini de genellikle kemikli et ile yaparlar. Anadolu'da bir deyim vardır, 'çal kaşığı, kalmasın bulaşığı'. Biz de böyle diyelim."

MADIMAK GİBİ ŞİFALI: YEMLİK OTU

Ethem Yıldız, Sivas'ta Nisan-Haziran arası tüketilen bir diğer değerli yeşillik olan yemlik otuna da değindi. Genellikle çiğ olarak, tuzlanarak veya lavaş arasına konularak tüketilen yemliğin bağırsaklara iyi geldiğini belirten Yıldız, "Bu tür bitkiler Sivas'ta toprakta kendiliğinden yetişiyor, organik ve gübresiz. Birçok sebzede, meyvede olmayan vitaminler yemlikte ve aynı zamanda madımakta bulunuyor" dedi.

Sivas tezgâhlarını süsleyen madımak ve yemlik gibi doğal lezzetler, hem damaklara hem de sağlığa hitap etmeye devam ediyor.

Muhabir: Selim Çetinkaya