02 Şubat 2026
weather
2°
43,4942 %0
51,6407 %0.08
6.673,96 % -1,69
Ara
Bizim Sivas Haber ÖZEL HABER Toprak Bayramı Başladı! Sivaslılar Kendi Sofrası İçin Kolları Sıvadı!

Toprak Bayramı Başladı! Sivaslılar Kendi Sofrası İçin Kolları Sıvadı!

Sivaslılar Kendi Sofrası İçin Kolları Sıvadı! Fide Satışları Tavan Yaptı! Peki, Bol Mahsul İçin O Püf Noktası Ne? Fide Nasıl Ekilir? Detaylar Haberimizde:

MUHABİR: Enes Bulut
Okunma Süresi: 2 dk

Sivas'ta toprağın ekim için ideal kıvama gelmesiyle birlikte, fide satıcılarının tezgahları renklendi, bahçelerde ise tatlı bir telaş başladı. Kendi yiyeceğini doğal ve sağlıklı yollarla yetiştirmenin keyfini sürmek isteyen Sivaslı vatandaşlar, bu yılın ilk fidelerini toprakla buluşturmanın heyecanını yaşıyor. Ancak bereketli bir hasat için uzmanların bazı önemli uyarıları da bulunuyor.

Doğal Ürün Sevdası Bahçeciliği Canlandırdı

Son yıllarda, özellikle pandeminin ardından şehirden kırsala doğru yaşanan göç ve sağlıklı yaşama olan ilginin artması, Sivas'ta da bahçecilik kültürünü gözle görülür biçimde olumlu etkiledi.

Birçok vatandaş, kendi sebze ve meyvesini yetiştirerek hem doğal hem de organik beslenmenin tadını çıkarıyor. Bu eğilimin önümüzdeki yıllarda daha da artarak devam etmesi bekleniyor. Fide satıcılarında yaşanan yoğunluk da bu ilginin en somut göstergesi.

Dikim ve Bakım Konusunda Altın Tavsiyeler

Sivaslı bahçe sahipleri, kendi emekleriyle yetiştirecekleri ürünlerin hayalini kurarken, alanında uzman isimler bazı kritik noktalara dikkat çekiyor. Öncelikle, her fidenin kendi cinsiyle yan yana ekilmesinin, bitkinin gelişimi ve verimi açısından büyük önem taşıdığı vurgulanıyor.

Fideler arasındaki mesafenin de sağlıklı bir büyüme ortamı sağlanması için dikkate alınması tavsiye ediliyor. Biber fideleri için ideal aralığın 35, domates, patlıcan gibi fideler için ise 60 santimetre olması tavsiye ediliyor.

Yağışlara Dikkat! Fidelerinizi Koruyun!

Sivas'ta Haziran ayının gelmesine rağmen aralıklı olarak devam eden yağışlar, yeni dikilen fideler için zaman zaman risk oluşturabiliyor. Uzmanlar, özellikle yağışların şiddetini artırdığı dönemlerde fidelerin zarar görmemesi için vatandaşların gerekli önlemleri alması gerektiğini belirtiyor.

Drenajın iyi yapılması, gerekirse fidelerin üzerinin geçici olarak örtülmesi gibi basit tedbirlerle olası zararların önüne geçilebileceği ifade ediliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *