Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan YPG/PYD’nin eski sözde Eş Başkanı Salih Müslim’den beklenen haber geldi. Terör örgütüne yakınlığıyla bilinen kaynaklardan sızan bilgilere göre, bir süredir Erbil’de bir hastanede müşahede altında tutulan Müslim, 75 yaşında hayata veda etti. Uzun süredir organ yetmezliğiyle mücadele ettiği belirtilen Müslim’in ölümü, örgütün sözde lider kadrosunda derin bir sessizliğe neden oldu. Erbil’deki hastane kaynakları, durumun ciddiyetinin günler öncesinden belli olduğunu ancak bilginin kamuoyundan saklanmaya çalışıldığını ifade ediyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Terör Odaklarına
Salih Müslim’in hayat hikayesi, aslında oldukça dikkat çekici bir tezatlık barındırıyor. 3 Mart 1951 tarihinde Suriye’nin Halep kentine bağlı Ayn el-Arab bölgesindeki Şeyran köyünde dünyaya gelen Müslim, çiftçilikle geçinen ve Barazi aşiretine mensup bir aileden geliyordu. Lise eğitimini Halep’te tamamladıktan sonra yolu Türkiye’ye düşen Müslim, 1977 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Aldığı bu üst düzey eğitimi bir mesleğe dönüştürmek yerine, ilerleyen yıllarda bölücü faaliyetlerin merkezinde yer almayı tercih etti.
2011 Sonrası Kanlı Rol ve Kaçış Süreci
Müslim’in terör örgütü içerisindeki yükselişi, özellikle bölgedeki siyasi istikrarsızlıklarla ivme kazandı. 2010 yılında hakkında çıkan yakalama kararları ve baskılar sonrası Irak’a kaçan Müslim, 2011 yılında Suriye’de patlak veren iç karışıklıklarla birlikte yeniden sahneye çıktı. Suriye’ye dönerek terör örgütü YPG’nin kuruluşunda ve sözde yöneticiliğinde aktif rol üstlendi. Yıllarca örgütün kirli diplomasisini yürüten ve sözde eş başkanlık görevini yapan Müslim, Erbil’de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirerek arkasında karanlık bir geçmiş bıraktı.




