Sivas'ta 12 yıldır turşuculuk yapan Arif Durmuş Bizim Sivas muhabirlerine turşunun faydaları ve türleri hakkında bilgi verdi.
Anadolu'da yaygın olan turşu kültürünün başlıca şehirlerinden birisi olan Sivas'ta insanların turşu tüketimi hakkında konuşan Durmuş, "Yaygın olarak, lahana, salatalık, tatlı biber, Sivas yöresine ait olan dal turşu veya pezik turşusu olarak adlandırılan turşulara insanımızın ilgisi oldukça fazla." dedi.
Bazı sebzelerin fermente olduktan sonra içerisindeki bazı vitaminlerin arttığını söyleyen Durmuş, "Örneğin lahana bağışıklık sistemine, vücut değerlerinin düzenlenmesine, karaciğer sağlığına oldukça faydalı bir üründür. Turşusu yapıldıktan sonra fermente olan lahananın içerisindeki B12 vitaminleri de artmaktadır." ifadelerini kullandı.
"Kış mevsiminde sağlığımızı korumakta ve mevsim geçişlerinde vücut direncimizi artırmakta turşunun çokça faydası olduğunu söyleyen Arif Durmuş, "Turşuyu hazırlarken kullanfığımız ana maddeler; tuz, sirke, limon gibi ürünler. Bu ürünler hem turşuya lezzet katıyor hem de vücut direncimize katkı sağlıyor." dedi.
Turşunun sirke ile mi? Yoksa limon ile mi daha güzel olduğu konusundaki tartışmalara açıklık getiren Sivaslı turşucu Arif Durmuş sözlerinde, "Her sirkenin kendine has bir yapısı var, limon kullanılan turşu türlerimiz de var, sirke kullandığımız turşu türlerimiz de var. Biber türü turşularda sirke kullanırken, salatalık türü turşularda limon kullanıyoruz." ifadelerine yer verdi.
Durmuş son olarak, "Yaptığın ürün, verdiğin hizmet iyi olduğunda memnun kalan müşteri sana tekrar geliyor." dedi.