Türkiye denizlerinde de bolca avlanan ve özellikle Kuzey Ege'nin lezzet mirasları arasında yer alan sardalya balığının, adeta bir "gençlik iksiri" olduğu uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Yüksek protein, kalsiyum ve D vitamini zenginliği ile öne çıkan sardalya, yaşlanmaya karşı savaşırken saç, tırnak ve cilt sağlığı için de doğal bir destek sağlıyor.

Saç, Tırnak ve Cilt İçin Doğal Destek

İspanyol eczacı Paula Martín Clares, "Cildinizin Sağlığı Yediklerinizde Saklı" adlı kitabında sardalyanın güzellik üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor. Clares, "Kalsiyum zengini sardalya, saç dökülmesini azaltıyor, saç tellerinizi kalınlaştırıyor, tırnak kırılmalarını önlüyor ve cildinizin elastikiyetini artırıyor. Sardalya gibi yağlı balıklarda bulunan sağlıklı yağlar ve kalsiyum, saç ve cilt sağlığının korunmasında vazgeçilmezdir," ifadelerini kullanıyor.

Türkiye’nin Lezzet Mirası: Çanakkale Sardalyası

Kalitesi ve eşsiz tadıyla dünyanın dört bir yanındaki beslenme tutkunlarının favorisi olan Çanakkale sardalyası, ülkemizin de önemli bir lezzet mirası. Özellikle asma yaprağında hazırlanan geleneksel pişirme yöntemiyle bilinen bu balık, besleyici özellikleriyle de öne çıkıyor.

İşte O Besinin Bilinmeyenleri ve Önemi!
İşte O Besinin Bilinmeyenleri ve Önemi!
İçeriği Görüntüle

Konservesi de Taze Kadar Faydalı mı?

Peki konserve sardalya da taze kadar faydalı mı? Amerikalı diyetisyen Lauren Manaker'e göre evet. Manaker, "Doğru seçilmiş bir konserve sardalya, taze sardalyanın hem pratik hem de lezzetinden ödün vermeyen bir alternatifidir. Özellikle zeytinyağlı olanlar, doymamış yağ asitlerini koruyarak sardalyanın besin değerini zirveye taşır. Konserve sardalyalar, yumuşacık kemikleriyle birlikte tüketildiğinde günlük protein, D ve B12 vitaminleri ile kalsiyum, demir ve omega-3 ihtiyacınızın neredeyse tamamını karşılayabilir," dedi.

Beyin Yaşlanmasını Yavaşlatıyor

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) verileri de sardalyanın önemini ortaya koyuyor. Sadece 85 gram sardalya, birçok ürüne kıyasla çok daha etkili bir D vitamini kaynağı olan 164 IU D vitamini içeriyor. D vitamini, kemik sağlığını desteklemenin yanı sıra beyin yaşlanmasını yavaşlatmada da kritik bir rol oynuyor. Sardalyada bolca bulunan B12 vitamini ve omega-3 yağ asitleri de ruh halini dengeleyip zihinsel fonksiyonları destekleyerek genel beyin sağlığına katkıda bulunuyor.

Kaynak: İHA