Yozgat'ın Çekerek ilçesinde baharın gelişiyle birlikte üzüm bağlarında hummalı bir çalışma başladı. Çiftçiler, atalarından miras kalan ve 'imece' adı verilen dayanışma ruhuyla bir araya gelerek, bağlarını yeni sezona hazırlamak için toprağı 'belleme' işlemine giriştiler. Bu zorlu ancak önemli tarımsal uygulama, hem bir geleneği yaşatıyor hem de toprağa can veriyor.

Bağ belleme nedir, neden yapılır?

Bağ belleme, üzüm asmalarının diplerinin bellerle kazılarak toprağın havalandırılması işlemidir. Bu sayede toprağın su tutma kapasitesi artırılırken, köklerin daha sağlıklı gelişmesi sağlanıyor ve topraktaki zararlılara karşı doğal bir önlem alınıyor. Ancak bu işlem, oldukça meşakkatli ve emek isteyen bir çalışma.

Sivas'ta duygu dolu Anneler Günü! Sivas'ta duygu dolu Anneler Günü!

Hem sıcak hem don vurdu, işler gecikti

Arpaç Köyü'nde arkadaşına yardıma gelen çiftçi Murat Erol, "Atalarımızın, dedelerimizin eski imece usulüyle belle yapıyoruz," diyor ve ekliyor: "Havaların soğuk gitmesinden ve yağışlardan dolayı biraz geç kaldı. Normalde Nisan ayında bitmesi gerekiyordu. Sıcak biraz zorluyor ama Allah güç kuvvet veriyor."

"Şeytanın bile akıl erdiremediği" yöntem

Bağ belleme işini yevmiye usulü yapan Mustafa Öztürk ise işin zorluğuna ve ilginç tekniğine dikkat çekiyor: "Bel ile bağ bellemesi zor. Bu iş geri geri yapılır.

Buna şeytan bile akıl erdirememiş" Kişi başı günlük ücretin bin 500 TL olduğunu belirten Öztürk, yaşanan don olayının bağ çubuklarını kuruttuğunu ve bu yılki üzüm veriminin belirsiz olduğunu da sözlerine ekliyor.

Göçe rağmen geleneği yaşatıyorlar

İmeceye katılan Osman Akdemir ise çiftçiliğin zorluğuna ve köylerden büyükşehirlere yaşanan göçe vurgu yapıyor: "Çiftçilik zor. Herkes Ankara veya İstanbul'a göç ediyor" Akdemir, tüm zorluklara rağmen köylerinde kalıp üretmeye devam eden çiftçilere bereketli bir yıl diliyor.

Kaynak: İHA