Her sezon özellikle süper lig maçları sonrası, futbol yerine hakemler konuşulur oldu. Son iki sezon ?VAR? sistemi dahi bu konuşmanın önünü alamadı.
Hakemlerde insandır. Hata yapma lüksleri vardır. İşleri oldukça zordur. Belki onlarca kez yavaş çekimde izlememize rağmen karar vermekte zorlandığımız pozisyonlara, onlar anlık tepki göstererek karar vermek zorundadırlar. Bu anlık tepkime hatayı elbette ki beraberinde getirir. Hata yapmama şansları çok azdır. Ama bir müsabakayı en az hatayla kapatan hakem başarılı hakemdir.
HAKEMLERİ HATAYA ZORLAYAN FAKTÖRLER?
Avrupa´da oynanan futbol müsabakalarını birçoğumuz zevkle izlemekteyiz. O maçları yöneten hakemlerde mutlaka hatalar yapmaktadır. Ne var ki eyyamcılık adına sansasyonel bir durum yaşanmasına yüzyılda bir rastlanır. Tabi ki hatalar asgari düzeyde yapılır. Neden mi? Başta futbolcular olmak üzere, taraftarı, kulüp yöneticileri ve spor basını hepsi ama hepsi yardımcı olmaya çalışırlar. Hakemler kendilerini baskı altında hissetmedikleri zaman rahat maç yönetirler.
Peki, bizde öylemi?
Hafta içi hakem atamaları belli olduğunda, sosyal medya, yazılı ve görsel basın hemen hepsi hakemin siciliyle ilgili yorumlar başlar. Özellikle büyük diye nitelendirilen takım taraftarları hakem üzerinde yoğun bir baskı oluşturmaya çalışırlar. Maçı yöneten hakem günlerce önce yapılan bu yorumlara ne kadar duyarsız kalabilir onu da siz takdir edin.
Maç anında o yoğun baskı devam eder. Üstüne üstelik emek hırsızlığını alışkanlık haline getiren futbolcular işin cabası. Daha hiçbir temas yokken kendini yere atan mı dersin, futbol oynama yerine, hakemlerle oynayan futbolcular mı dersin, kenarda teknik heyetin hakemlere baskısı elbette ki objektif karar mekanizmasını çalıştıramaz. Gelgelelim asıl mevzuya? Hakemlerimiz eyyamcı mı? Yoksa Korkak mı? 
Neden hakemler bizde bu kadar çok konuşulur? Hakemlerin bunda katkısı ne kadardır?
Çok gerilere gitmeye gerek yok. Daha geçen hafta Alanyaspor- Sivasspor maçında son dakikada Sivasspor´un attığı bariz golü neden vermez bir hakem. Hakemler takımdaşlık mı yapıyorlar? Eyyamcılık var mı? Aynı pozisyonda bir takım lehine verilen karar, diğer takıma neden çalınmaz. Merkez Hakem Kurulu hakem atamalarını neye ve kime göre yapıyorlar?
Evet, bu sorular herkes tarafından şöyle ya da böyle yorumlanmaktadır. Ama bu yorumlara sebebiyet veren hakem Kurulu ve Hakemlerin kendileridir. Maalesef menfaatler vicdanların önüne geçiyor. Menfaat sadece ekonomik bir yapı değildir. Baskıdan kurtulmak, sürekli görev almak gibi faktörlerde menfaatin bir parçasıdır. 
Sonuçta bu güvensizliği yaratan hakemler... Kimse kendi kafasından komplo teorileri kurmuyor...