Sivas'ta yaz sıcaklarının yerini serin sonbahar rüzgarlarına bırakmasıyla birlikte, ilkbahardan bu yana emek verilen hobi bahçelerinde de mevsim sonu telaşı başladı. Aylarca Sivaslıların sofrasını süsleyen domates, biber, salatalık ve patlıcan gibi ürünler, son hasatlarıyla birlikte yerini kışlık hazırlıklara bırakıyor.
SON MAHSULLER TOPLANIYOR
Havaların soğumasıyla birlikte Sivaslı vatandaşlar, yaz boyunca gözü gibi baktıkları bahçelerini "bozma" olarak tabir edilen mevsime hazırlık sürecine soktu. Artık miadını dolduran sebze fideleri sökülürken, dallarda kalan son ürünler de özenle toplanarak kışlık menemen, turşu ve konserve yapımı için mutfaklardaki yerini alıyor.
YÜKSEK RAKIMA KARŞI BRANDA ÖNLEMİ
Sivas'ın yüksek rakımlı coğrafyası, sonbaharın ilk ayazlarının da erken hissedilmesine neden oluyor. Bu durum, bahçesindeki ürünlerden bir süre daha verim almak isteyen vatandaşları farklı çözümlere itiyor. Kimi Sivaslılar, gece saatlerinde bitkilerinin üzerini branda ve benzeri örtülerle kapatarak, ani bir soğuk hava dalgasından ürünlerini korumak için adeta zamanla yarışıyor.
Köylerde ve şehir merkezindeki bahçelerde hummalı bir çalışma göze çarparken, yazın bereketiyle dolan topraklar, şimdi yerini kışın habercisi olan hüzünlü bir sessizliğe bırakmaya hazırlanıyor. Emekle yetiştirilen ürünlerin bereketi, önümüzdeki kış boyunca Sivaslıların sofralarında yaşatılacak.