Sivas’ta yazın en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuz, 15 Ağustos’tan sonra manav tezgâhlarında eski cazibesini kaybediyor. Sezonun bitmesiyle birlikte karpuzun pabucu dama atılırken, Sivaslıların tercihi kavuna kayıyor.

Sıcak yaz günlerinde serinletici özelliğiyle sofraların vazgeçilmezi olan karpuz, Sivas’ta özellikle temmuz ve ağustosun ilk haftalarında yoğun ilgi görüyor. Ancak 15 Ağustos’tan sonra karpuz sezonunun sona yaklaşmasıyla birlikte hem lezzetinde düşüş yaşanıyor hem de manavlarda bulunurluğu azalıyor.

Karpuz Tezgahta, Göz Kavunda

Sivaslı manavlar, her yıl aynı tarihlerde benzer bir tabloyla karşılaştıklarını belirtiyor. Ağustos ortasından itibaren karpuz rağbet görmemeye başlarken, tezgâhlardaki yıldız kavun oluyor. Vatandaşlar, “Karpuz bitti, artık kavun zamanı” diyerek sofralarını tatlı aromasıyla öne çıkan kavunla süslüyor.

Karpuzdan Kavuna Tatlı Geçiş

Karpuz sezonunun gerilemesiyle birlikte Sivaslıların alışveriş alışkanlıklarında gözle görülür bir değişim yaşanıyor. Yaz boyunca kilolarca karpuz alan tüketiciler, ağustos sonuna doğru kavun tercih etmeye başlıyor. Özellikle yöreye özgü kokulu kavun çeşitleri hem fiyat hem de tat açısından cazip bulunuyor.

Sivaslılar Yazdan Kalan Alışkanlıklarını Terk Ediyor!
Sivaslılar Yazdan Kalan Alışkanlıklarını Terk Ediyor!
İçeriği Görüntüle

Manavların Yorumu: “Tezgâhın Yıldızı Değişiyor”

Manav esnafı, karpuzun sezonunun sona erdiğini, kavunun ise tam tadında olduğunu belirtiyor:

“15 Ağustos’a kadar karpuz çok satılır, ama bu tarihten sonra vatandaşın eli kavuna gider. Karpuz tezgâhta dursa bile müşterinin gözü kavunda olur.”

Sofralarda Kavun Hakimiyeti

Karpuzun pabucu dama atılsa da yazın meyve kültürü Sivas’ta devam ediyor. Serinletici karpuzun yerini, tatlı kokusuyla kavun alıyor. Böylece Sivaslılar, yaz mevsiminin ikinci yarısında kavunla serinlemeye ve tatlı ihtiyacını gidermeye devam ediyor.

Muhabir: Musa Demir