Son yıllarda kırsal bölgelerde yerli çobanların çiftliklerde çalışmaya ilgi göstermemesi, yabancı çobanların bu alandaki etkisini artırdı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sivas kasaplarından Abdulkadir Hastaoğlu, yaşanan değişimi ve sektördeki mevcut durumu anlattı.

Hastaoğlu, köylerde yerli çobanların çalışmaması nedeniyle önce Afgan ve Suriyeli çobanların geldiğini belirterek, “Bu işi çok güzel yapıyorlar. Önce onlar geldi ve çalışmaya başladılar. Şimdi ise daha önce Türkiye’ye gelen, Türkçe öğrenmiş ve yeni gelenleri sosyal medya üzerinden gruplarına ekleyen çavuşlar ve amirler var. Kim ihtiyacı varsa, o kişi onlara çoban temin ediyor. Çobanlar arasında bir anlaşmazlık olursa, seni bir çiftlikten alıp başka bir çiftliğe yönlendiriyorlar” ifadelerini kullandı.

Sivasspor'da Hedef 6'da 6 Sivasspor'da Hedef 6'da 6

Maaş konusuna da değinen Hastaoğlu, yabancı çobanların yerli çobanlardan düşük ücret almadığını vurguladı. “İlk geldiklerinde maaşları biraz düşüktü ama yiyecek, içecek, barınma, internet ve telefon gibi ihtiyaçları tamamen çiftlik sahibine ait. Allah var, onlar da işlerini çok güzel yapıyorlar” diye konuştu.

Özellikle büyük çiftliklerde çalışanların büyük çoğunluğunu yabancı çobanların oluşturduğunu dile getiren Hastaoğlu, “Bizim yerli çobanlarımız artık yok. Çiftliklere gidildiğinde çalışanların yüzde 90’ı yabancı. Hatta büyük çiftliklerde, yabancı çobanların başına aklı başında, tecrübeli birinin getirilmesi fikri ortaya çıkmış durumda” dedi.

Sigorta ve oturum izni konularında yaşanan sorunlara da dikkat çeken Hastaoğlu, “Devlet, çiftliklerde çalışan yabancı çobanlara oturum vermiyor. Yarın bir gün bir hayvan saldırırsa veya başka bir kaza olursa, bu durum çiftlik sahipleri için büyük sorun olabilir. Ancak ihtiyaç var ve çalıştırmak zorundayız. Bu gibi sorunların aşılması gerekiyor. Yetkililerin bu konuları duyması lazım” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Enes Bulut