Sivas’ın Zara ilçesinde coğrafi işaret tescilli “Zara balı”nda bu yıl üreticilerin yüzünü güldüren bir sezon yaşanıyor. Aşırı sıcak hava nedeniyle erken başlayan hasat, verim ve kalite açısından beklentilerin üzerine çıktı.
Kekik ve geven bitkisi açısından zengin florasıyla tanınan Zara’da, 400 kayıtlı üretici 30 bini aşkın kovanda bal üretimi yapıyor. Zara Ziraat Odası Genel Sekreteri Zikri Bedir, sıcakların hasadı öne çektiğini ancak bu durumun verimi olumsuz etkilemediğini belirterek, geçen yıl 900 ton olan üretimin bu yıl 1200 tona ulaşmasını beklediklerini ifade etti.
İlçede 7 yıldır arıcılık yapan Enes Kuzu ise Zara balının lezzetinin, bölgenin bitki çeşitliliği ve gece-gündüz sıcaklık farklarından kaynaklandığını söyledi. Kuzu, geçen yıl kovan başına 10-15 kilo olan verimin bu sezon 20-30 kiloya çıktığını, bazı yüksek kesimlerde ise bu rakamın 30 kiloya kadar ulaştığını belirtti.
Zara balının koyu rengi ve yoğun aromasıyla öne çıktığını vurgulayan Kuzu, yaklaşık 50 kovanıyla bu yıl 1200 kiloya kadar bal elde edebileceğini dile getirdi. Her yıl ürettikleri ballardan numune sakladıklarını aktaran Kuzu, bu yılki ürünün de kalite açısından oldukça iddialı olduğunu ifade etti.
Uzmanlar, üreticilere balın coğrafi işaret değerini korumak için mutlaka analiz yaptırmaları gerektiğini hatırlatıyor. Zara’da ise hem rekolte hem de kalite beklentisi, sezonun erken başlamasına rağmen oldukça yüksek.