Sivas’ta avukatlık yapan Nursima Tuna Temur, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında 'ortak yer ve tesisler' ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Tuna Temur, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda ortak yerlerin nasıl tanımlandığını ve bu alanların kullanımına dair yaşanabilecek hukuki sorunlara dair bilgi verdi.
ORTAK ALANLAR NELERDİR? HANGİ YERLER BU KAPSAMA GİRİYOR?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, ortak yer ve tesisler "ana gayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalan, ortaklaşa kullanım ve korunma amacı taşıyan yerler" olarak tanımlanıyor.
Otopark, merdiven, asansör, koridor, çatı, havuz, bahçe, sığınak ve spor tesisleri bu ortak alanlara örnek olarak verilebiliyor.
Kat malikleri bu yerlerde kullanma hakkına sahipken, kanunun 6’ncı maddesi, bağımsız bölümlerin devri veya kiralanmasıyla birlikte, bu alanların da devredilmiş sayılacağını belirtiyor.
KİRACILAR ORTAK ALANLARI KULLANABİLİR Mİ? HUKUKİ YORUMLAR NELER DİYOR?
Tuna Temur, kat malikleri ve kiracılar arasında yaşanabilecek ihtilaflar hakkında da uyarılarda bulundu. Normal şartlarda kiracıların ortak alan olan otopark, sosyal tesisler, ortak depo, havuz ve benzeri yerleri kullanımının önüne geçilemeyeceğini vurguladı.
Ortak alanların kiracılar tarafından kullanımına sınırlama getirilmesinin ancak yönetim planı veya kira sözleşmesi ile mümkün olduğuna dair hukuki görüşler olduğunu belirten Tuna Temur “Ancak, böyle bir sınırlamanın hukuka aykırı olduğu iddiasıyla dava açılabilecektir” diye ekledi.
ORTAK ALAN SORUNLARINDA İLK ADIM: APARTMAN YÖNETİMİ
Tuna Temur, ortak alanlarla ilgili bir sorunla karşılaşıldığında, öncelikle apartman yönetimi ile iletişime geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Yönetim kurulunun sorunu çözmemesi durumunda, hukuki yollarla çözüm arama sürecinin başlatılabileceğini belirtti. "Zorunlu arabuluculuk ve dava süreci ile hak arayışı başlatılabilir," diyen Avukat Nursima Tuna Temur, bu gibi süreçlerde bir avukattan profesyonel destek alınmasının önemini de hatırlattı.