Devlet Bahçeli, Milliyetçi Hareket Partisi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada İran-İsrail savaşı ve ABD’nin İran’a yönelik saldırılarını sert sözlerle eleştirdi. Konuşmasına küresel düzende yaşanan ahlaki ve insani aşınmaya dikkat çekerek başlayan Bahçeli, dünyanın kriz, kaos ve karmaşa sarmalına sürüklendiğini söyledi.
Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarının sonuçlarının hâlâ hafızalarda tazeliğini koruduğunu belirten Bahçeli, yeni savaş zincirlerinin nasıl bir yıkım doğuracağının öngörülemediğini ifade etti. Küresel ölçekte güçlünün haklı, haklının ise güçsüz konuma itildiğini dile getiren MHP lideri, uluslararası hukukun fiilen askıya alındığını savundu.

ABD’nin, “Siyonizmin tahrik ve tertibine gelerek” İran’a saldırdığını öne süren Bahçeli, “Bu saldırganlık gayrimeşrudur. Bu saldırganlık gayri hukukidir. Bu saldırganlık gayri ahlakidir” ifadelerini kullandı. Müzakerelerin sürdüğü bir dönemde gerçekleşen askeri hamlelerin bölgesel ve küresel dengeleri sakatlayacağını belirten Bahçeli, diplomasi zemininden uzaklaşılmasını eleştirdi.
“Hamaney’in Öldürülmesi Alçaklıktır”
Bahçeli, 28 Şubat 2026’da İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in üst düzey isimlerle toplantı halindeyken İsrail tarafından hedef alındığını ve toplantıya katılanların hayatını kaybettiğini belirterek, bu saldırıyı “tam anlamıyla alçaklık” olarak nitelendirdi.
İran’ın en mahrem alanlarına kadar sızıldığını söyleyen Bahçeli, istihbarat zaaflarına dikkat çekti. İsrail’in saldırısını organize ve planlı bir hamle olarak değerlendiren MHP lideri, ABD-İsrail koalisyonunun İran’a yönelik saldırılarının çok boyutlu sonuçlar doğuracağını ifade etti.
Bahçeli, burada asıl meselenin ayrıntılı savaş analizi yapmak olmadığını, Türkiye’nin bu gelişmelerden çıkarması gereken dersler olduğunu vurguladı. “Komşumuz İran’ın başına gelen musibetlerden ülkemizi soyutlamak imkânsızdır” diyen Bahçeli, tehdidin Türkiye’ye her zamankinden daha yakın olduğunu savundu.

“İç Cephe Sarsılırsa Sonuç Ağır Olur”
Konuşmasının önemli bölümünü milli birlik ve iç cephe vurgusuna ayıran Bahçeli, Türkiye’nin böylesi bir dönemde sağduyulu hareket etmesi gerektiğini dile getirdi. “İç cephenin önemi daha iyi anlaşılmıştır” diyen MHP lideri, milli dayanışmanın hayati olduğunu belirtti.
Türkiye’ye yönelik bazı yabancı çevrelerin iddialarına da değinen Bahçeli, İsrail ve ABD merkezli açıklamalarda Türkiye’nin hedef gösterildiğini ileri sürdü. Bu iddiaları görmezden gelmeyeceklerini söyleyen Bahçeli, “Üstümüze kim geliyorsa göreceği azameti de kabul etmek durumundadır” dedi.
Türkiye’nin birliğine ve kardeşliğine yönelik eleştirilere sert çıkan Bahçeli, Türk-Kürt kardeşliği vurgusu yaptı. Terörsüz Türkiye hedefini savunan MHP lideri, iç cephede zafiyet oluşmasının ağır sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.
Bahçeli, “Bir ölürsek bin diriliriz” sözleriyle Türkiye’nin tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı. Vatan ve millet söz konusu olduğunda siyasi hesapların anlamını yitireceğini belirterek, devletin bekasının her türlü tartışmanın üzerinde olduğunu kaydetti.
“İran İranlılarındır, Barış Kazanmalıdır”
Müzakereler sürecinde İran’a tuzak kurulduğunu öne süren Bahçeli, İran’ın köklü bir devlet geleneğine sahip olduğunu hatırlattı. İran’ın siyasi ve toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurgulayan Bahçeli, ülkenin geleceğini yalnızca İran halkının belirleyebileceğini söyledi.
Etnik ve mezhebi temelde bölünme senaryolarının hem Türkiye hem de bölge için ağır sonuçlar doğuracağını dile getiren Bahçeli, Birleşmiş Milletler şartına aykırı her müdahalenin insanlık suçu sayılması gerektiğini ifade etti.
Pakistan ile Afganistan arasındaki çatışmalara da değinen MHP lideri, bu gerilimin karşılıklı mutabakatla sona ermesini temenni etti. Bölgenin tamamında barışın hâkim olması gerektiğini belirten Bahçeli, “Savaşın kazananı yoktur, barışın kazananı çoktur” dedi.
Cumhurbaşkanı’nın diplomatik temaslarına da atıfta bulunan Bahçeli, Türkiye’nin barışçıl girişimlerini desteklediklerini söyledi. Konuşmasının sonunda Anadolu’nun bin yıllık tarihine vurgu yapan Bahçeli, Türkiye’nin jeopolitik konumunun sorumluluk yüklediğini belirterek, milli birlik içinde hareket edilmesi çağrısını yineledi.